Πληροφορίες για την Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί από τα Επτάνησα με πληθυσμό 35.000 περίπου κι έκταση 688 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Ζάκυνθο, θεωρείται από πολλούς το ομορφότερο νησί. Την Άνοιξη η Κεφαλονιά είναι σαν ένα χαλί από υπέροχα αγριολούλουδα και είναι επίσης γνωστή για την ενδιαφέρουσα πανίδα της. Απομονωμένοι ορμίσκοι, χρυσές αμμουδιές και πολλά όμορφα χωριά είναι μόλις λίγα από τα προσόντα του νησιού.

Το νησί ήταν υπό την κατοχή των Τούρκων, των Βενετσιάνων, των Γάλλων, των Άγγλων, ακόμη και των Ρώσων. Το νησί ερήμωσε από το σεισμό του 1953, λίγα απoμεινάρια του μεγαλείου εκείνων των αυτοκρατοριών βρίσκονται σήμερα όπως η γέφυρα και ο φάρος που έχτισαν οι Άγγλοι καθώς και μερικά σπίτια που έχτισαν οι Βενετσιάνοι στη βόρεια πλευρά του νησιού.

Το Αργοστόλι βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, παρέχει όλες τις ευκολίες σαν πρωτεύουσα του νησιού. Είναι μια πολύβουη πόλη με αρκετά εστιατόρια, ταβέρνες και μερικές ντισκοτέκ. Χαρακτηριστικό της πόλης είναι οι υπέροχοι φοίνικες που βρίσκονται κατά πλάτος του λιμανιού και στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Σε απόδειξη της ιταλικής επιρροής και σαν παράδειγμα αυτού τα νυχτερινά κέντρα γύρω από την πιάτσα ή την κεντρική πλατεία αντιτίθενται στις παραλιακές ταβέρνες. Την ημέρα η ζωή είναι πιο ήρεμη αλλά τη νύχτα ζωντανεύει από τους ανθρώπους που κάνουν την απογευματινή βόλτα τους περνώντας από τις καφετέριες για να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με τους φίλους τους.

Είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στα δυο μουσεία του Αργοστολίου. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο προσφέρει μια σφαιρική εικόνα της ζωής της Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί πήλινα αγγεία και ξίφη από την Μυκηναϊκή εποχή.

Περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το Αργοστόλι βρίσκεται η Λάσση, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο με αρκετά μπαρ και ταβέρνες. Η περιοχή είναι φημισμένη για τις δυο πιο γνωστές παραλίες του νησιού τον Μακρύ και τον Πλατύ Γιαλό στις οποίες βρίσκονται τα καλύτερα ξενοδοχεία του νησιού. Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα υπάρχει το διατηρητέο χωριό Λακήθρα και το πανέμορφο χωριό Κουρκουμελάτα.

Αν ακολουθήσετε τον βόρειο παράκτιο δρόμο θα απολαύσετε ένα απίθανο τοπίο, την υπέροχη άσπρη παραλία του Μύρτου που λάμπει σε αντίθεση με την πρασινογάλανη θάλασσα. Προχωρώντας ακόμη βορειότερα συναντάτε το μικρό χωριό της Άσσου. Για να πάτε στην Άσσο παίρνετε έναν πολύ ελικώδη δρόμο κι αξίζει τον κόπο να ανεβείτε ως το μεγάλο Βενετσιάνικο κάστρο που βρίσκεται πάνω από αυτήν.

Αφήνοντας την Άσσο πίσω μας συνεχίζουμε το ταξίδι μας έως το βορειότερο άκρο του νησιού, το γραφικό Φισκάρδο. Είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με ταβέρνες, μαγαζιά και τουριστικά γραφεία. Εκτελούνται καθημερινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς την Ιθάκη και την Λευκάδα. Η Άσσος και το Φισκάρδο είναι δυο από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού.

Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής προς τη Σάμη συναντάτε την πινακίδα που σας οδηγεί στη λίμνη Μελισσάνη την οποία πρέπει να  επισκεφτείτε. Είναι μια υπόγεια λίμνη που μπορείτε να την δείτε κάνοντας μια βόλτα με τη βάρκα. Μετά την Μελισσάνη και παίρνοντας το δρόμο για το Αργοστόλι συναντάτε την πινακίδα που σας οδηγεί στο σπήλαιο της Δρογκαράτης – μην το χάσετε!

Το βουνό Αίνος είναι το υψηλότερο σημείο του νησιού στα 1.626 μέτρα ύψος. Η θέα είναι πανέμορφη και μπορείτε να δείτε από εκεί σε καθαρή ημέρα τα νησιά της Ιθάκης, της Λευκάδας και της Ζακύνθου.

Φωτογραφίες